Ring oss: 08 410 413 13 Maila oss: support@ungapped.com

Vad är e-postautentisering och varför är det viktigt?

2024-06-24

Man kan säga att e-postautentisering är som ett säkerhetssystem för e-post. Det handlar om att bekräfta att ett e-postmeddelande är äkta och inte förfalskat. Genom att använda tekniska protokoll som DKIM, SPF, och DMARC säkerställer det att dina e-postmeddelanden når fram till mottagaren på ett pålitligt sätt och hindrar bedrägerier som nätfiske och skräppost. I grund och botten skyddar e-postautentisering ditt varumärke och din identitet online.

Även om det låter som något tekniskt och kanske krångligt är det avgörande för att säkerställa att dina e-postmeddelanden når fram särskilt om du skickar e-post i marknadsföringssyfte.

Så här funkar det

E-postleverantören eller ISP (Internet Service Provider) använder autentisering för att identifiera och bekräfta avsändaren genom deras IP-adress och för att säkerställa leveransen.

Varför behöver du tänka på det här?

Föreställ dig detta – att på grund av bristande skydd kapas din domän eller server, dina e-postmeddelanden når inte dina prenumeranter och dina siffror blir röda…

Även om autentisering kan låta som en teknikers expertområde har du som marknadsförare en stor del av ansvaret. Skulle autentiseringen misslyckas kommer dina e-postmeddelanden antingen att avvisas eller hamna i mottagarnas skräppost/spam och svartlistas.

Så hur kan du autentisera dina e-postmeddelanden?

Det finns några tekniska standarder och metoder som du kan använda för att förhindra allvarligt bedrägeri, utebliven leverans eller en misslyckad autentisering genom att sätta upp korrekt:

  • DKIM
  • SPF
  • DMARC

DKIM, eller DomainKeys Identified Mail, är som en digital signatur för e-post.
När du skickar ett e-postmeddelande med DKIM, lägger det till en kodad signatur som visar att meddelandet verkligen kommer från den avsändande domänen och inte har ändrats under resan till mottagaren. Det hjälper till att bekräfta att e-posten är äkta och inte förfalskad av bedragare. Så, i grund och botten, DKIM hjälper till att säkerställa att ditt e-postmeddelande är pålitligt och inte har manipulerats på vägen.

SPF (Sender Policy Framework) är som en lista med tillåtna avsändare för din e-postdomän.
När du använder SPF, anger du vilka IP-adresser eller servrar som är godkända att skicka e-post på din domäns vägnar. Det hjälper till att förhindra förfalskning av e-post, eftersom mottagare kan kontrollera om ett inkommande meddelande faktiskt kommer från en godkänd källa. SPF fungerar som en slags filter som säkerställer att bara legitima avsändare kan skicka e-post med din domäns adress, vilket hjälper till att skydda mot skräppost och nätfiske.

DMARC, eller Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance, är den som kombinerar SPF- och DKIM-protokollen. Det ger extra skydd mot nätfiskeattacker och säkrar din leveransbarhet.
Autentisering fungerar som en försvarsmur för att skydda ditt varumärke, din identitet och ditt rykte från identitetsstöld och andra hot.

Så, om du vill undvika att bedragarna smyger igenom systemet och undvika skada på din domäns rykte, se till att ha autentisering, särskilt DMARC, på plats!

    Manualer

    Ta din marknadsföring till nästa nivå