Statistik studsade kontakter

2023-07-31

Ibland när du skickar mail får Ungapped en studs tillbaka från vissa mottagare, till exempel information om att ditt mail inte kunde levereras till en viss e-postadress. Information om hur många studsar ett mail fått, vilka kontakter som studsat och studsorsaken hittar du i mailstatistiken.

För att se vilka kontakter som studsat och orsak

1. Öppna mailets statistik och klicka på stapeln Studsade.
    Statistik diagram studs
  2. Listan Studsade öppnas och information om vilka kontakter som studsat och studsorsaken visas.

Om du vill kan du exportera dessa studsar till Excel  alt. skapa en ny lista under exportera eller söka på en specifik kontakt.

Öppna en kontakt i lista Studsade:

1. Klicka på namnet
  2. Kontaktkortet öppnas, välj ”Aktivitet” på kortet för att se historik samt mer om studsorsak. (vill du söka efter en specifik kontakt i lista, skriv namnet i ”Sök” ruta överst på sidan.)
  3. För att komma tillbaka till översikt –  klicka < Tillbaka högst uppe på sidan.

Studsar delas in i två kategorier – Mjuka och Hårda.

Om en kontakt studsat mjukt tre gånger ändras dess status till hård studs. Kontakt som fått en hård studs (eller tre mjuka) kommer inte att få framtida utskick, utan plockas automatiskt bort från mottagarlistan när du klickar på mailets ”SKICKA”-knapp.

Mjuk studs innebär att mailet nått fram till mottagarens mailserver, men inte levererats till mottagarens inbox. Framförallt anses en mjuk studs vara tillfällig, dvs man förväntar sig att statusen kan ändras i framtiden. Detta kan bl.a. bero på att:

• mottagarens server är överbelastad
  • mottagarens inbox är full
  • att mottagarens mailserver ligger nere eller inte svarar
  • annat tillfälligt fel.

Hård studs innebär att utskicket inte kan levereras alls. Detta kan bl.a. bero på att:

• e-postadressen är ogiltig, dvs har upphört eller tagits bort
  • e-postadressen är felstavad
  • mottagarens mailserver misstänker att mailet är SPAM och vill inte leverera det.

Tips! Mer information om studsar kan du läsa här.