Lägg respondenterna i olika listor beroende på vilket svarsalternativ de valt

2023-10-02

1. Öppna enkätens Inställningar (= kugghjulet i höger-spalten)
  2. Öppna Lägg till respondent i kontaktlista
  3. Klicka på den turkosa Lägg till egna villkor-knappen
  4. Välj först vilken kontaktlista respondenterna ska läggas till i (eller skapa en ny lista)
  5. Ange sedan vilken fråga i formuläret det gäller.
    OBS! Endast frågor som har svarsalternativ, dvs kryssruts-frågor och radio button-frågor går att välja!
  6. Välj det/de svarsalternativ som är relevant.
  7. Klicka på den turkosa Lägg till-knappen
  8. Om du är klar – Stäng rutan. Annars kan du skapa fler villkor.
  9. Spara.

När enkäten är klar och publicerad – testa gärna att det fungerar som du tänkt dig, dvs fyll i enkäten och kontrollera att om du svarar si hamnar kontakten i kontaktlista x, svarar du så läggs kontakten in i kontaktlista y. När du testat klart kan du sedan radera dina testsvar från enkäten och ta bort din kontakt från kontaktlistan.

FRÅGOR:

När ska jag använda den här funktionen? Ge mig några exempel!

1. Du har ett anmälningsformulär till en kurs som arrangeras vid flera datum och du vill att respondenterna hamnar i olika kontaktlistor beroende på vilket datum de vill gå kursen.
  2. Du har ett event där deltagarna kan anmäla sig till olika workshops (fiske, drejning och bakning). Fiske-workshopen måste tyvärr ställas in och du behöver kontakta bara fiske-deltagarna.
  3. Du har ett anmälningsformulär till event och formuläret innehåller frågan ”Kommer du? Ja/Nej”. Du vill lägga alla som svarar Ja i en ”Alla som anmält sig till eventet”-lista.

(Varför ska jag ens ställa frågan ”Kommer du? Ja/Nej”? Jo, om frågan saknas i formuläret och du automatiskt skickar ut påminnelser till alla som fått ett inbjudningsmail men ännu inte anmält sig kommer även de som inte kan/vill gå på eventet att få påminnelser. Om dessa kontakter istället i formuläret kan svara Nej så slipper dessa personer få påminnelser om eventet.)

Men jag kan väl ändå se och ta fram den här datan?
Jovisst kan du det – det är bara att öppna enkätstatistiken, leta upp frågan och ”klicka på stapeln”. Sedan kan du exportera den datan till en fil eller till en lista. Men du slipper lite manuellt arbete om du istället låter respondenterna automatiskt läggas in i olika kontaktlistor beroende på svarsalternativ.

Om du till exempel ska skicka automatiskt ”dagen innan-sms/mail till alla anmälda” så kan du sätta upp denna automatisering redan innan enkäten har skickats ut.