Ta en skärmdump

2023-06-07

Ibland när du ringer supporten eller kundtjänst ber vi dig ta en skärmdump och maila oss så att vi kan se exakt det du ser och förstå vad du menar.

En skärmdump (eng. screenshot) kan liknas vid ett exakt fotografi av det du ser på skärmen vid tillfället. Syftet är ofta att visa och dela med sig av det man har på skärmen till andra eller spara för senare referens. Alla stora operativsystem har funktionen inbyggd på något sätt.
Så här gör du:

Windows

• Tryck på tangenten Print Screen (du hittar den vanligtvis direkt till höger om ”F12”, den kan även heta Prt Scr eller PrtScn). Det aktuella skärminnehållet kopieras nu automatiskt till datorns minne. Om du har flera fönster öppna och bara vill ta en bild av det aktiva fönstret, använd Alt+Print Screen.
    OBS! Använder du en laptop måste du trycka Fn+Print Screen.
  • Öppna ett mail och klistra in bilden (använd Ctrl+V).

Mac OS

Alternativ 1:

• Tryck ner Shift+Command+3 samtidigt. (Command är knappen som även kallas Äpplet eller Kringlan, den finns bara på tangentbord avsedda för MacOS).
  • Då skapas det en skärmdump över hela skärmen och den lägger sig på ditt skrivbord under namnet Picture 1, Picture 2 osv.

Alternativ 2:

• Tryck ner Shift+Command+4 samtidigt.
  • Välj området du vill ha skärmdump av.
  • Lyssna efter ”fotoljudet”. När du hör det så skapas en bild på ditt skrivbord, som beskrevs under alternativ 1.

iPad

Tryck och håll inne on/off-knappen samtidigt som du trycker in hem-knappen.

Linux

Det finns ett inbyggt verktyg i de vanligaste X-Windows installationerna för att göra skärmdumpar. I ditt shell: ”xwd -out screenshoot -root”, alternativt ”xwd -out screenshoot -screen”.

Gnome

Med tangenten Print Screen öppnas ett dialogfönster för att spara en skärmdump i PNG-format. För att spara skärmdump av aktivt fönster används Alt+Print Screen.