Ge dina nyhetsbrev liv med animerade bilder

Av Zandra Preston | zandra.preston@ungapped.com

En bild säger mer än ord,
men en animerad bild kan säga ännu mer.

Användningsområden

Med animerade GIF:ar kan du skapa innehåll som fångar mottagarens uppmärksamhet och få en viss del av ditt nyhetsbrev att stå ut från resten. Kanske vill du lyfta fram en viss produkt eller ett nytt erbjudande. Då kan en subtil animation vara ett mycket kraftfullt verktyg.

Med en animerad GIF kan du visa hur en produkt fungerar, visa den ur flera vinklar eller hur den ser ut i olika utföranden, exempelvis färger.

Ett annat användningsområde är små enkla instruktionsvideos. Ungapped har exempelvis använt animeringar för att vissa olika funktioner i vår tjänst. En bild säger mer än ord men en animerad kan säga ännu mer!

infoga_fornamn_ani2

Vad är en (animerad) GIF?

GIF eller Graphics Interchange Format som förkortningen står för är ett bildformat som skapades redan 1987. Jämte JPEG och PNG räknas GIF som ett standardformat för bilder på webben och i mailklienter. Det speciella med formatet är att GIF-bilder kan animeras genom att flera bildrutor läggs ihop och visas efter varandra vilket ger en illusion av rörelse. Under internets tidiga år var formatet den primära metoden för att lägga till rörelse på en webbsida. Idag har formatet fått lite av en renässans genom användning i nyhetsbrev.

Att tänka på

De flesta mailklienter har stöd för att visa animerade GIF:ar med undantag för Outlook 2007, 2010 och 2013. I dessa mailklienter visas enbart den första bildrutan i animationen. Lägg därför all viktig information i första bildrutan så alla mottagare kan ta del av det viktigaste, oavsett vilken mailklient de använder. Gör du det finns det ingen anledning till att undvika animeringar utan budskapet går ändå fram till mottagaren.

Hur skapar man en animerad Gif?

I Photoshop kan du relativt enkel sätta ihop animerade GIF:ar:
http://creativetechs.com/tipsblog/build-animated-gifs-in-photoshop/

Det finns även verktyg för att spela in det du gör på skärmen och sedan konverta till en animerad GIF:
http://www.cockos.com/licecap/

Ta din marknadsföring till nästa nivå