Mailet ser annorlunda ut i inkorgen!

2022-03-09

”När jag redigerar mailet i Ungapped och kollar i förhandsvisningen i Ungapped ser mailet jättebra ut, men i inkorgen ser det annorlunda ut? Vad är det som är fel?”

Alla mailklienter har egna designregler och renderar mail olika.
Och det finns måååånga olika mailklienter och mail-appar. Den förhandsvisning du ser i Ungapped är bara en version.

Men när kunder hör av sig till supporten med detta problem handlar det i kanske 95 % av fallen alltid om samma mailklient: Outlook.

Exempel:

• Bilderna syns inte per automatik – Nope, det är så Outlook fungerar. Det är tekniskt omöjligt att få bilderna i ditt nyhetsbrev att per automatik visas i Outlook. Mailmottagaren måste antingen manuellt välja att visa bilderna, eller lägga till er som en betrodd avsändare.
  • Typsnitt – Outlook kan enbart visa de vanligaste webbsäkra fonterna som tex Arial, Verdana, Times New Roman
  • Runda hörn – Outlook kan inte visa runda hörn på tex knappar. Allt blir fyrkantigt.
  • Bakgrundsbilder – Outlook har inte stöd för bakgrundsbilder
  • Opacitet/transparens – Outlook kan enbart visa 100% av en färg
  • Animerade gif:ar – äldre Outlook-versioner visar bara den första framen
  • Skuggning – nope, det funkar inte i Outlook

”Finns det alltså inte något sätt att få mailet lika snyggt även i Outlook?”
Nej, tyvärr. Isåfall behöver du göra en bild av ditt innehåll och bara ha en stor bild i mailet, men detta avråder vi starkt ifrån. Det är en riktigt dålig idé på många sätt.

”Kommer mailet se snyggt ut i Outlook om jag istället skickar med en annan e-postleverantör?”
Nej. Problemet sitter inte i Ungapped, utan i Outlook.

”Men om jag i Outlook klickar på webbversionslänken ser ju mailet snyggt ut?”
Ja, på webbversionen ser mailet bra ut! Då är du ju inte längre kvar i inkorgen, utan har hamnat på en webbsida.

”Men varför gör Outlook så här? Det är ju superdumt!”
För att de kan, typ…